Podologie

Podologie is een erkend paramedisch beroep en heeft een officieel statuut sinds april 2016. Podologie bestaat uit twee grote luiken:

  1. Een eerste luik omvat het biomechanisch aspect, waar de podoloog gaat kijken naar klachten van het bewegingsstelsel. Niet alleen klachten ter hoogte van de voet maar ook hogerop gelegen structuren zoals enkel-, knie-, heup- en/of (lage) rugpijnen behoren tot het domein van de podoloog.
  2. Het tweede luik bestaat uit de podologische voetverzorging. Klachten van de huid en de nagels worden hier behandeld. Het verwijderen van eelt, eeltpitten, het behandelen van ingegroeide nagels, tenenstanden corrigeren d.m.v. silicones, drukontlasting via silicone of vilt,…behoren ook tot dit domein.

Wie kan er terecht?

Zowel kinderen, volwassenen, ouderen, sporters als personen met systemische aandoeningen zoals diabetes mellitus en reumatoïde artritis zijn welkom in de praktijk. Een podoloog kan dus een meerwaarde bieden aan verschillende populaties.

Indien er een biomechanisch probleem aanwezig is, waarvan (een deel van) de oorzaak bij een foute voetfunctie ligt, kan dit bijgestuurd worden met een podologische zool. Vaak gaat dit gepaard met een multidisciplinaire aanpak met doorverwijzing naar kinesitherapeuten/ osteopaten/ diëtisten/ chiropractoren/ manueel therapeuten/ arts (-specialist)/…

Bij kinderen kunnen de podologische zolen helpen om een foute voetfunctie te corrigeren tijdens hun groei. Doordat de voet nog in volle groei is, kan men de stand van de voet nog structureel verbeteren en op deze manier mogelijke (ergere) klachten voorkomen. Heeft u vragen of twijfels bij het stappen van uw kind of heeft u graag een screening van uw kind? Neem dan gerust contact op.

Bij volwassenen kan een podologische zool ook een meerwaarde hebben om een foute voetfunctie te sturen. Klachten aan de voeten, enkels, knieën, heupen, en rug kunnen hun oorzaak vinden bij een foutief stappatroon.

Bij sporters kan een podologische zool zowel een preventieve als curatieve oplossing bieden. Preventief om het beste uit zichzelf te halen en zo lang mogelijk actief te blijven. Curatief om na een (overbelastings-) letsel de fouten te corrigeren en je weer klaar te stomen voor je sportactiviteiten.

Bij ouderen kunnen podologische zolen ook klachten verhelpen op verschillende niveaus en ligt de focus op het geven van meer stabiliteit (i.f.v. valpreventie) en comfort.

Meer weten of een afspraak maken?